Процес лікування на будь-якій брекет-системі складається із трьох основних частин.

Перша – Діагностика

Перш, ніж починати ортодонтичне лікування брекетами, доведеться відвідати стоматолога-терапевта і пародонтолога і переконатися, що зуби і ясна здорові, і, при необхідності, вилікувати їх. Лише після цього можна звертатися до лікаря-ортодонта для проведення діагностики та складання плану лікування. Діагностичний етап, як правило, включає кілька послідовних операцій:

  • Виготовлення рентгенівських знімків зубних рядів – ортопантомограми, телерентгенограми;
    виготовлення фотографій обличчя та зубів;
  • створення відбитків та зліпків зубів;
  • Дослідження в артикуляторі.
    Кожен випадок індивідуальний, і, залежно від патології, може знадобитися консультація терапевта, хірурга, ортопеда або імплантолога. У складних ситуаціях на діагностику та складання плану лікування може піти 1-2 тижні, у простих – достатньо кількох годин.

Друга – Фіксація

Фіксація класичних брекетів відбувається в 11 етапів і займає близько півтори години: після професійного чищення зубів проводиться промивання, просушування та протруювання, потім зуби знову промиваються і просушуються. Потім відбувається нанесення праймера та адгезиву (спеціального ортодонтичного клею, за допомогою якого брекети фіксуються на поверхні зубів). Потім брекети почергово фіксуються на зубах. Далі настає найнебезпечніший і кропіткіший етап – видалення надлишків клею, який розтікається по поверхні емалі під тиском брекетів. Заключний етап – світлова полімеризація, необхідна затвердіння адгезиву.

Третя – Обслуговування

Планові візити до лікаря-ортодонта (не менше одного разу на місяць) для динамічної корекції зубного ряду та зміни дуг. Дуги змінюються послідовно – від еластичних до жорсткіших, тим самим поступово зміщуючи зуби. Дуги, які використовуються в брекетах, мають пам’ять форми і прагнуть повернути собі початковий стан, властивий правильному прикусу. Попутно, разом із дугою, переміщатимуться й зуби. Процес цей абсолютно безболісний, оскільки протікає дуже повільно. Перший результат (зміна положення зубів) буде помітним через кілька місяців. Крім того, відвідування ортодонту може знадобитися у разі мимовільного відклеювання брекетів, що трапляється нерідко, якщо використовуються неякісні брекет-системи або при неакуратному поводженні з брекетами (наприклад, при вживанні твердої їжі).

Scroll to Top